wtorek, 30 grudnia 2014

Nasz słodki bezcukrowy smak życia




autorski przepis na zdrowe Adasiowe ciasteczka:
-2 szklanki mąki słonecznikowej bezglutenowej mielonej na zimno, która zawiera 4 razy więcej białka i 3 razy mniej węglowodanów, niemalże wszystkie aminokwasy, bogata w żelazo tak ważny w procesach krwiotwórczych i kwas foliowy, stymulujący prace mózgu i układu nerwowego, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas, a także witaminy: A,E,D oraz z grupy B, NNKT i błonnik
-pół szklanki mąki orkiszowej organicznej, bogatej w wapń i selen
-3 lyżki organicznego oleju kokosowego, pełny mieszaniny cennych kwasów tłuszczowych i kwasu laurynowego, który jest składnikiem mleka matki
-2 łyżki miodu z agawy ciemnego bio, o najmniejszym indeksie glikemicznym( jeśli można stosować cukry proste w diecie, dodać pół szklanki cukru trzcinowego brązowego Demerara)
-1 jajko organic-żółtko do ciasta, białko do smarowania przed pieczeniem
-pół kostki masła organicznego,nie mniej niż 80 procentowego
-czubata lyzka kakao organicznego, 100 % pełne flawonoidow i anandamidu poprawiajace samopoczucie endorfiny
-sezam łuskany bio, dla posypania ciasteczek, ogrom protein, wit A, E i B
Ugniatanie ciasteczek, wykrawanie, to domowa rehabilitacja dla małych rączek.
180 st , piec 14 min, zostawić do ostygnięcia i wyschnięcia- smacznego życzy Adaś z mamą



 


Ciasteczka z maki kokosowej i migdalowej, bezglutenowe, bezcukrowe
-2 jajka-jedno cale, zoltko, +bialko do smarowania ciasteczek-organiczne
-pol kostki masla-organiczne niesolone, nie mniej niz 82%
-1 szk maki kokosowej organicznej
-pol szk maki migalowej organicznej
-szczypta kakao organicznego
-2 lyzki oleju kokosowego
mozna wrzucic garsc slonecznika
formowac kulki gniesc by byly plaskie, owalne, posmarowac bialkiem , posypac kokosem lub sezamem
piec 17 min w rozgrzanym piek 180 st.
Adas uwielbia ze mna pichcic, to idealna terapia dla niego.




 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz